Фон Дер Лайен предуреди Китай за руските санкции

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия

16:45 | 4 април 2022
Обновен: 20:10 | 4 април 2022
Преводач: Петя Кушева

Повече от 40 държави общо се присъединиха към нашите санкции, затова много ясно заявяваме, че Китай трябва, ако не да подкрепи, поне да не се намесва в тях. Обсъдихме това и факта, че никой европейски гражданин не би разбрал подкрепа за способността на Русия да води война.

Това би довело до сериозни щети върху репутацията на Китай тук, в Европа. Рисковете, свързани с репутацията, също са движеща сила за отлива на международни компании от Русия. Бизнес секторът следи много внимателно събитията и  оценява как страните се позиционират. Това е въпрос на доверие, на надеждност и на решения за дългосрочни инвестиции.  

Нека ви напомня, че всеки ден Китай и Европейският съюз търгуват със стоки и услуги на стойност почти 2 млрд. евро, а за сравнение търговията между Китай и Русия е само около 330 милиона евро на ден. Така че удължаването на войната и смущенията, които тя носи за световната икономика, със сигурност не са в ничий интерес и със сигурност не и на Китай.

Това е определящ момент не само за Европа, но и също и за реда, основан на правила. Това е определящ момент, защото нищо вече няма да бъде както преди войната. Сега въпросът е да заемем много ясна позиция в подкрепа и защита на реда, базиран на правилата, който е много ясен, а именно че ако имате конфликти ги решавате на масата за преговорите, а не започвате агресивни военни действия.

Затова за нас е важно, държавите от региона, които са участници на световната сцена, да са много наясно и с този въпрос.

Разбира се, ние очакваме Китай като член на Съвета за сигурност на ООН да предприеме своите действия. Има само няколко членове и те имат огромна отговорност. А Китай има влияние върху Русия. И затова очакваме Китай да поеме своята отговорност за прекратяване на войната и за завръщането на Русия към мирни преговори.