Байдън планира да върне в САЩ ключови производства

Ед Лъдлоу, Bloomberg

12:00 | 4 април 2022
Обновен: 15:04 | 4 април 2022
Преводач: Петя Кушева

Президентът Байдън планира да се позове на правомощията от Студената война, за да стимулира вътрешното производство на ключово важни минерали за батерии за електромобили и други видове батерии. Нека включим нашия репортер Ед Лъдлоу, а след малко ще стигнем до историята за Tesla. Но междувременно какво знаем за минералите, които са необходими за батериите и за ключовите минерали, които имаме тук и чийто капацитет можем да увеличим?

Същността на тази история е, че САЩ са нетен вносител на много редки метали и ключови метали, които се използват в производството на батерии.

Така че според източници, президентът Байдън може да се позове на Закона за обществените поръчки в областта на отбраната от 50-те години на 20 век, с който ще даде директна инжекция от средства за някои от местните производители и мини на литий и никел.

Пряк достъп до банка с около седемстотин и петдесет милиона долара, а не, например, данъчна субсидия или заем, което е по-пасивен метод. Много от местните играчи на пазара на литий са в движение. Да, не забравяме, че икономиката на всички тях е свързана с металите.

Според Bloomberg New Energy Finance това ще представлява 11 милиарда долара за минната индустрия в световен мащаб до 2035 г. А за рафинирането, 44 милиарда долара.Така че голяма държавна грижа. Наистина виждам паралели с това, което САЩ се опитва да направи в полупроводниковата индустрия. Създава производствен капацитет на местно ниво.

Да, но има голяма разлика тук. Говорим за около 58 вида минерали и метали в списъка на Белия дом, някои от които, както знаем, не са непременно екологични при извличането им от земята. Как администрацията на Байдън ще се справи с това? Как ще съчетае нуждата от всички тези неща с идеята, че поне въз основа на неговите публично изречени думи, той и администрацията му искат по-чиста и по-зелена околна среда?

Да, това е точно така. Според източниците, част от целия смисъл на използването на Закона за обществените поръчки в областта на отбраната е да се инвестира в самия производствен капацитет за добив на полезни изкопаеми, да го направи по-безопасен, да инвестира в нови технологии, които биха позволили да бъде по-екологичен, за да използвам по-добър израз.

Нека припомним, че най-големият играч тук в момента е Tesla, защото тя е най-големият производител на електромобили. Това се свързва с друга история на Bloomberg терминала днес за дългогодишния доковор за никел между Tesla и Valet. Но целият въпрос е, че производителите на електромобили харесват Tesla и наследените играчи на GM са отчаяни да си осигурят дългосрочни доставки. И са говорили за необходимостта да бъдат екологични.