Омикрон може да е по-тежък за неваксинираните деца

Ейнджъл Фелисиано, Bloomberg

13:00 | 1 април 2022
Обновен: 13:51 | 1 април 2022
Преводач: Мария Попова

Съединените щати ще освобождават близо един милион барела петрол на ден от резервите си в продължение на 6 месеца. Този ход отразява притесненията на Белия дом от нарастващите цени на суровината и спад в доставките след руската инвазия в Украйна. Белият дом нарече решението безпрецедентно и че ще осигури исторически високи доставки като мост до края на годината, когато местното производство нарасне. Очакваме повече подробности в речта на президента Байдън.

ОПЕК+ и неговите съюзници продължават да отказват да предприемат нещо по кризата предизвикана от войната в Украйна. На своето заседание, както и се очакваше, ОПЕК+ реши да се придържа към графика си на постепенно увеличаване на производството. Картелът одобри планираното за май увеличение с 432 хиляди барела дневно. Това стана преди САЩ да реши да започне масово освобождаване на петрол от извънредните си запаси.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Русия не спазва обещанието си да се изтегли от Киев и Чернигов. По време на пресконференция в Брюксел, той заяви, че руснаците се опитват да се прегрупират в източен Донбас докато поддържат натиска над Киев и други градове. Столтенберг заяви, че НАТО продължава да подкрепя Украйна.

"Ние трябва да продължим да доставяме оръжия на Украйна, съюзниците от НАТО ще продължат да доставят оръжие на Украйна докато е необходимо. Това е изключително важно, защото Украйна се сражава във война за свобода, демокрация и за нашите общи ценности", каза Столтенберг.

Украйна заяви, че преговорите за прекратяване на огъня с Русия могат да продължат виртуално и утре. Това ще е продължение на преговорите очи в очи в Турция от тази седмица.

Вариантът на ковид омикрон може би протича по-тежко при децата отколкото предходните вълни на вируса. Това се твърди в ново проучване, проведено в Хонконг, което установява, че щамът се свързва с повече хоспитализации, тежки усложнения и смърт особено сред неваксинираните деца. Изследователите призоваха здравните власти да обмислят ваксинация на децата под 3 годишна възраст.