Световната банка: Прогнозата за недостиг на пшеница вдигна цената

Дейвид Малпас, президент на Световната банка

15:55 | 30 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Искам да премина към същината. Дейвид, пшеницата е спаднала с 32% спрямо паническите пикове. Ако Световната банка се притече на помощ, каквото и да стане в Украйна, как ще повлияете на този процес?

Здравейте, Том. Това е световен проблем, така че прогнозата за недостиг на пшеница просто повиши цената й. Но пазарите наистина се приспособяват донякъде. Световната банка влага много пари в хранителни помощи, една от кризите, пред които са изправени бедните хора. Ние отделяме 70 милиарда долара годишно за хранителна помощ под различни форми. Едно от решаващите неща за хората в бедните страни е, че те разполагат с целенасочена подкрепа, което означава, че тази подкрепа не е субсидии, които са скъпи, а може да се насочи към хората, които се нуждаят най-много от нея.

В Украйна вече вложихме много пари. През последните седмици успяхме да отпуснем над половин милиард долара, което е много бърза помощ, крайно необходима на правителството в началото на войната. Надявам се, че заглавията, които Вие току-що съобщихте, звучат оптимистично. Благодаря!

Дейвид, абсолютно очарован съм и го казвам с огромно уважение към институцията. Как се отнася към Русия Световната банка? Преди броени минути Johnson & Johnson обявиха нови санкции. Както много от вас по света, сигурен съм сте чули, Bloomberg взе решениe през последните 48 часа относно използването на нашия терминал в Русия.Дейвид Малпас

Русия е акционер в Световната банка и участва в обсъжданията в Управителния съвет. През 2014 г. спряхме да ѝ отпускаме заеми, след нахлуването в Крим. И в настоящата обстановка сме спрели всички операции и програми в Русия и Беларус. Много хора напуснаха Русия. И така, това не е толкова голям проблем за нас. По-големият проблем е изграждането на отговор не само за Украйна, но и за хората, които са бежанци в Източна Европа.

Как подготвяте отговора си, Дейвид, когато има ограничения върху цените, когато виждате, че пшеницата все още е изключително скъпа? Някои от земеделските земи в Украйна са опустошени. Фермерите не могат да излязат на полето. Доколко това ще наруши вашата способност да помогнете и какво смятате, че трябва да се оцени на пазара?

Критичното е, че извън Русия и Украйна предлагането се увеличава. Украйна може да се върне към производството на култури, но тя трябва да има торове и семена и да се включи в цикъла за засаждане.

Така че критичната променлива за света е доколко е възможно снабдяването от другаде, което влиза в субсидиите, които се правят и които понякога спират земеделските производители да произвеждат и да увеличават продукцията си. Така че това първо.

А що се отнася до бежанците, ние имаме много контакти с другите агенции, които заедно със Световната банка реагират на бежанците в Полша, Молдова и Румъния. Имаме програми във всяка от тях, които са пряко ангажирани с бежанците и съдействат на европейските агенции и на националните агенции, които помагат на тези хора.