Citi оценява оперативната си дейност в Русия

Сридхар Натараджан, Bloomberg

08:57 | 13 март 2022
Преводач: Петя Кушева

Това ли е началото на изтеглянето на Уолстрийт, което бихме могли да очакваме и доколко то ще повлияе на тези банки в оперативен план или е по-скоро символично?

Със сигурност изглежда, че това може да е началото. Goldman Sachs стана първата голяма американска банка, която обяви изтеглянето си от Русия, като официално съобщи, че прекратява дейността си. Докато операциите й в страната може да са съставлявали само малка част от нейния глобален бизнес,  в този ход със сигурност има много символика.

Но също толкова важно е, че Goldman Sachs казва, че през следващите дни, седмици и месеци ще се опита да прекрати изпълнението на различните си пазарни договори.

Това се простира отвъд присъствието й в Русия. Голяма част от търговските й договори и сделки с контрагенти, които е сключила с различни недържавни субекти, свързани с Русия, изглежда, че се прекратяват.

И в рамките на няколко на няколко часа след като Goldman Sachs обяви решението си публично, JP Morgan излезе и каза нещо много подобно като заяви, че също ще прекрати дейността си там.

Голямата банка, към която всички гледат е Citigroup, която е американската банка с най-голямо присъствие в Русия благодарение на своите огромни търговски операции на дребно, които  искаше да продаде преди нахлуването на Москва в Украйна. Засега процесът е замразен и банката оценява оперативнатана си дейност си в страната.