Kraken не открива особена активност от Русия

Джес Пауъл, директор на Kraken

15:02 | 7 март 2022
Преводач: Силвия Грозева

Забелязвате ли правния риск да се увеличава? Консултирате ли се активно с властите, за да го оцените и да прецените как да действа Kraken?

Това е обичайната ни работа. Няма нищо по-особено да се направи. Следим ситуацията. Ние сме пасивни. Правителството може да ни потърси по всяко време. Имаме редовни контакти с него.

И с много други правителства по света.

Няма някакъв активен диалог, който да се води извън официалните регулации.

 

Руснаците, обект на санкциите за Русия не бързат да се насочат към крипто борсите. И вие ли го забелязвате? Какво може да ни кажете за обемите и ликвидността?

Kraken няма пазар в рубли. Така че ако руснаците искат да дадат пари на Kraken, ще трябва да минат през евро или долар. Като цяло през Swift, за да преведат парите.

След като банките в Русия са изключени от Swift, ще бъде много трудно за хората в Русия да изнесат пари извън страната към глобалните крипто борси.

Така че на тях ще им бъде трудно.

Не сме забелязвали особена активност от Русия. Хората може би вече са прехвърлили пари в Kraken. Все още нямат забрана да търгуват и да теглят своите крипто от Kraken.

Но няма особена активност. Според мен това в голяма степен се дължи на въведените санкции срещу банковата система. Хората просто не могат да вкарват и изнасят пари от страната.

Ами крипто за и от Украйна? Знаем, че Украйна набра милиарди долари в дигитални активи. Какви обеми и ликвидност виждате там?

Десетки милиони долари бяха дарени директно в крипто на Украйна. Мисля, че това е изключително. Как правителството събра пари от цял свят, за да финансира отбраната си.

Хората могат чрез крипто краудфъндинг да подкрепят други хора, директно, без други посредници.

Нещо подобно стана и в Канада, където правителството санкционира собствените си граждани и изключи упоритите протестиращи от банковата система. Крипто валутата беше там, за да продължи да подкрепя хората като последна финансова инстанция, преди правителството да отмени ограниченията.