Естония определи руските действия като предвестник на геноцид

Ева-Мария Лиймец, министър на външните работи на Естония

14:30 | 3 март 2022
Преводач: Мария Попова

Сесията на Съвета за човешки права е под сянката на пълномащабна война започната от Русия в центъра на Европа, в Украйна. Това доведе до огромна хуманитарна катастрофа, която продължава дни наред. Бях в Киев, когато започнаха бомбардировките. Видях и почувствах трагедията на отчаяните хора по пътя ми на излизане от страната. Аз се завръщах в дома си, а те напускаха техния.

Международната общност трябва да се изправи и да настоява домовете им да им бъдат върнати.

Сега, през 2022, всички сме свидетели на огромна агресия срещу основните принципи на международното право и срещу мира. Русия е единственият виновник за случилото се и трябва да ѝ бъде потърсена пълна отговорност за нейните непровокирани, агресивни и незаконни действия срещу суверенитета и териториалната цялост на Украйна и за престъпления срещу народа на Украйна.

Нека бъда ясна, свидетели сме на агресия каквато Европа не е виждала от края на Втората световна война. Скоро ще има милиони жертви на войната и Русия трябва да предостави хуманитарен достъп до хората, нуждаещи се от храна и лекарства. Трябва да действаме решително и незабавно, за да наложим на Русия санкции. Международната общност трябва да отправи силно и единно политическо послание категорично осъждащо незаконните действия на Русия срещу мирното украинско население, действия които изглеждат като предвестник на геноцид.