AmCham подкрепя технологичните компании

Сюзън Кларк, директор на Търговската камара на САЩ

17:00 | 16 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

Инфлацията си остава водеща точка от дневния ред във Вашингтон. Данните за производствените цени от днес са по-високи от очакваните и добавят 9,7% към общата инфлация и 8,3% към основната. Членовете на управляваната от Сюзън Кларк търговска камара усещат този натиск както всички нас. Благодаря ви, че сте с нас. Какви са коментарите на вашите членове относно данните за инфлацията?

Ние представляваме малки и големи предприятия от цялата страна и всички те се тревожат от тези инфлационни стойности: от високата цена на доставките, от високата цена на труда, липсата на работна ръка в икономиката.

Загрижена е цялата бизнес общност. Бях в Аризона на среща с директорите на камарата в западните щати, представляващи различни по мащаб бизнеси и инфлацията е водещ проблем за тях.

Колко от вашите членове имат възможността, имат ценообразуването, което да им позволи да натоварят потребителите с по-високи цени? Колко от тях свиват маржовете си?

Много точен въпрос. Всички са притеснени как ще платят повишените цени за доставките, дори и да ги осигурят, как ще платят по-високи заплати на работниците, дори и да ги имат.

Стига се до един момент, когато излизаме от пандемията и всички искат бързо да се върнем към икономическо здраве, но налице са трудности.

Смятам, че трябва да накараме правителството да се фокусира над онова, което само то може да направи, за да ни помогне в този период.

Неща като промяна в трудовия пазар, удвояване на броя на легалните имигранти, като задействане на закона за инфраструктурата и даване на зелена светлина за разходите по него така че да получим инвестициите в пристанища, мостове и пътища, от които така отчаяно се нуждаем.

Неща като повече търговски споразумения и намаления в митата, а не да се фокусират над повече регулации и повече контрол.