StateStreet: Настроението определено се оправя

Мевиш Аюб, старши инвестиционен стратег, State Street Global Advisors

14:30 | 14 февруари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Имаше доста паника на пазара на акции и облигации миналата седмица на много места. Ако Фед направи извънредно заседание и скъси въжето на QE, дали пазарите на акции ще изпаднат в паника?

Ситуацията е такава, че всеки труден преход включва волатилност. Открихме го в последната седмица.

Важното при инфлационната динамика е да се знае, че през 2022г цифрите, които очакваме са вече оценени – заради натиск на снабдяването и цените на наемите в САЩ, които се разпростряняват и като ръст в цените на целия жилищен пазар.

Истината е, че Фед просто няма пълен контрол над всички фактори на инфлацията.

Енергията е друг пример за това.

Всяка мярка на Фед сега вероятно ще се отрази на инфлацията през 2023г.

Дотогава тя вероятно и сама ще се успокои.

Сигурно, разбирам и всички аргументи, но все пак храната е 7 до 20% по-скъпа. Ние преживяваме този ръст в момента. Потребителското доверие ме тревожи като данни и се чудя дали ви тревожат и вас. Американският индекс на потребителското доверие в петък показа, че финансовите перспективи ще се влошат. В момента нещата са най-зле от десетилетие. Очакванията да бъдещето са на 10-годишно дъно. Вие казвате, че все още има благоприятна макроикономическа среда. Потребителят обаче не мисли така.

Това доверие е ориентирано напред.

Но ако разгледаме продажбите и печалбите на компаниите, те са още силни. Това показва, че потребителят все още има силни баланси. Все още купува много. И всъщност все още предстои ротацията към услугите, което с времето ще стане с намаляването на ковид и превръщането му в ендемичен.

Настроението определено се оправя.

Фед какво ще направи е нещо от бъдещето. Въпросът е какво става сега като продажби на дребно и отчети – все още тези неща са сравнително силни.

По отношение на благоприятната макроикономическа среда, от средносрочна и дългосрочна гледна точка тя е такава. Зависи какви са очакванията за акции и суровини като цяло през 2022г. Но по-важното са очакванията за волатилност.