ЕС обмисля 20 млрд евро за Африка

Вони Куин, Bloomberg News

10:50 | 14 февруари 2022
Преводач: Силвия Грозева

ЕС работи по нов план за финансиране от 23 млрд долара за Африка, с който се надява да настигне Китай. Фондът ще подкрепя развитието на транспортни мрежи, енергетика, дигитално образование и здравни проекти на континента. Източници казаха за Bloomberg, че страните-членки все още предстои да поемат ангажименти за финансиране на плана. През 2018г. Пекин обеща на Африка 60 млрд долара по инициативата Един пояс, един път.

Напрежението около струпването на руска армия на границата с Украйна навлиза в потенциално решаваща седмица. САЩ обяви, че нахлуването е може би неизбежно, а руският президент Владимир Путин обвини Америка в неизпълнение на руските искания.    Телефонният разговор в събота между Байдън и Путин не даде явен резултат. Американският съветник по националната сигурност Джейк Съливан каза за СНН, че има ясна възможност за сериозни военни действия скоро.

С навлизане във финална фаза на преговорите във Виена, Русия обяви, че световните сили са постигнали значителен напредък по съживяването на иранската ядрена сделка от 2015г. В туит топ руският дипломат на преговорите каза, че оценката на ситуацията в момента е положителна. Русия се опита да представи по-оптимистичен тон на преговорите в сравнение със запада.

Хонконг обяви рекордните 2000 нови случая на ковид, които заплашват да затруднят здравната система на острова. Според властите броят на случаите надхвърля болничния капацитет и приоритетът ще се дава вече на възрастните и децата. Правителството предупреди, че доставките на свежа храна ще бъде затруднено поради затварянето на границата, след като някои шофьори на камиони дадоха позитивен резултат на теста.