Best Weather за производителите на зърно и петрол

Джим Ромър, Best Weather

16:00 | 1 февруари 2022
Обновен: 16:26 | 1 февруари 2022
Преводач: Мария Попова

Как виждате ситуацията с природния газ? Налице са сезонни фактори и геополитически напрежения свързани с Русия, а това прави интригата около газа непредвидима.

Имахме много топъл декември, а през последните две седмици е много студено. Според мен ниските температури ще се задържат и през февруари и март. Ако това стане, са възможни затруднения с природния газ и цените може да достигнат шест и половина – седем долара.

Разбира се, роля играе и напрежението около Русия.

Ако ситуацията в Русия и Украйна се успокои е възможно понижение на цените, защото в момента Русия е намалила износа си за Европа. Така че пазарът е доста волатилен и при други суровини и сезонът определено има принос.

Всички сме подготвени януари да е студен и до самия му край не знаем какво ще стане. Вие консултирате много хедж фондове за покупките им. Дали те бяха неподготвени?

През последните няколко седмици посъветвах повечето ни клиенти да подходят стратегически към опциите и да обърнат специално внимание на застудяването във времето не само на североизток, но и в равнините на югозапад, където студена вълна може да причини замръзване на петролните кладенци в Тексас.

Ние съветваме клиентите си от цял свят, които са производители на зърно или са газодобивни компании и се опитваме да им дадем време да реагират на промените в зимната обстановка благодарение на метеорологичните фирми, с които работим. Надявам се, че така съм отговорил на въпроса ви.