Ironnet очаква кибер атаки срещу Украйна

Ген. Кийт Александър, основател и съдиректор на Ironnet

16:00 | 26 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Очевидно кибер атаките от Русия и заплахите от такива не са нещо ново. Кое е различно този път?

Сега президентът Путин търси начин как да завладее Източна Украйна. Затова струпа 100 хиляди военни на границата и така ясно заяви, че е сериозен в това. Мисля, че все още оценява възможностите си.

Нашият президент и Европа се опитват да намерят начин да го спрат. Да не влезе в Източна Украйна и да направи същото, както преди 8г. в Крим.

Това се опитва той и е убеден, че моментът е подходящ.

Има много възможности и сега преценява възможностите си – претегля увеличението на санкциите и обединението на САЩ и Европа от една страна срещу влизането си в Източна Украйна, което винаги е искал.

Това продължава от известно време.

Смятам, че сега се чуди какви ще бъдат щетите.

Какви ще бъдат?

Според мен НАТО и САЩ, Европа ще се обединят. Всички ще постигнат единодушие. Добро решение взе европейската администрация да започне да внася петрол от Близкия изток. Това е огромна стъпка, защото нанася дългосрочни щети на Русия. Това означава, че ние, Европа може да мине и без руския петрол и газ. И ето как ще стане това.

Много е важно.

Обаче се тревожа, че атаките към Украйна може да преминат в кибер атаки, както през 2017г. Ако помните, тези атаки тогава засегнаха целия свят. FedEx, Merck и други. Този разрушителен вирус създаде огромни проблеми за всички.

Сега може да стане същото и да се разрасне.

Тревожа се, че нещата може да излязат извън контрол.

Киберсигурността е елемент от националната мощ и веднага, щом нещата ескалират, ние имаме проблем.

Това ме тревожи най-много заради предишния ми опит.