Изтеглянето на американци от Киев не означава непременно инвазия

Брус Айнхорн, Bloomberg

13:30 | 24 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Семействата на американските дипломати получиха нареждане да напуснат Украйна. Какво ни говори историята за подобни ситуации? Означава ли това, че нахлуването е неизбежно?

Не, не означава неизбежна инвазия, а че САЩ смята, че това е доста вероятно. САЩ обяви, че не само семействата трябва да напуснат посолството, но Държавният департамент призова американците в Украйна да обмислят напускане на страната.

Научихме, че държавният секретар Блинкен е говорил за санкциите в отговор на призив от републиканци и демократи в Конгреса. Те настояват САЩ веднага да въведе санкции, дори преди Русия да влезе отново в Украйна, за да разбере Владимир Путин, че американците са сериозни.

Антъни Блинкен каза не, това не е целта на санкциите. Целта им е да се въведат след нарушение.

Женевската среща не даде особен резултат по отношение на Украйна. Кога ще има нова възможност за намаляване на част от напрежението?

Добрата новина от тази среща е, че поне се разбраха да продължат да разговарят. Това е нещо.

През уикенда Великобритания каза, че разполага с информация, че Москва планира да постави проруски украински лидер. Русия отрече информацията. Руснаците казаха, че това е пример за западна провокация.

Знаем също, че британският премиер Борис Джонсън планира да разговаря тази седмица с други лидери от Г-7 в опит да финализира санкциите, но западните съюзниците още не са единни по въпроса какви санкции трябва да има.

Русия и Китай имат близки отношения в момента. Може ли Олимпиадата, до която остават 11 дни да промени нещо около намеренията на Владимир Путин към Украйна?

Китай е най-големият търговски партньор на Русия. С повишаване на напрежението на запад, Русия все повече разчита на Китай. Зимната Олимпиада трябва да започне на 4 февруари и да продължи до 20 февруари.

На този фон Русия планира военни учения с Беларус.

Но не само Олимпиадата, има и параолимпийски игри след това.

Китайците призоваха да се спази традиционното прекратяване на всички враждебни действия по света. Нещо, с което руснаците се съгласиха. Дали ще го спазят е друг въпрос.

Вероятно президентът Си Дзинпин няма да е доволен, ако руско нахлуване засенчи Олимпиадата в Пекин. Помислете колко много е заложил Китай за игрите като ресурси, а и за собствената й стратегия за нулев ковид.

Ако има руска инвазия по време на Олимпиадата, това със сигурност ще накара светът да обърне очи към нещо друго, а не на игрите в Пекин.