Пури: Цари пълна неизвестност за следващия ход на Русия

Самир Пури, старши анализатор IISS по градска сигурност и хибридна война

12:28 | 24 януари 2022
Обновен: 14:29 | 24 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Ситуацията прилича на игра на шах. Въпросът е какво се променя, та американските дипломати бяха помолени да върнат семействата си у дома. Колко реална е руската заплаха? Колко вероятна е реакция на НАТО?

Все още цари пълна неизвестност. Нямаме представа какъв ще бъде следващия ход на Русия.

САЩ обаче се опитва да направи колко може повече ходове, за да предотврати това, което смята, че Русия иска да направи. Да спре най-лошото, което Русия може да направи – пълна операция по нахлуване в Украйна.

Споменахте изтеглянето на семействата и неосновните служители в посолството на САЩ в Киев. Това е доста важен сигнал.

Това се прави във военни зони в очакване на военни действия.

Това сигнал, че САЩ знае какво може да направи Русия и показва на света, че ситуацията е много напрегната. Че не е нещо, което Русия може да пренебрегне с лека ръка.

Може ли това да бъде от полза на НАТО? Ако стане нахлуване на Русия в Украйна, това няма ли да насърчи съюзниците в НАТО и да ги сплоти още повече просто защото заплахата е по-голяма и следователно това е целта на Путин?

Там е работата. Без значение какво ще стане с тази криза, ще има огромна битка по въпроса кой е спечелил и кой е излязъл по-силен от ситуацията.

НАТО казва, че алиансът е сплотен и ако има някакви военни действия, но дори и да няма, при положение, че ситуацията е толкова напрегната, НАТО ще премести може би още части в Балтийските страни. В Полша, Румъния. Най-важното обаче е, че става дума за разширяването на НАТО в нови страни.

Правителството на Путин е най-много разтревожено от това. Те основно критикуват това решение. Разширяването на НАТО в Украйна и Грузия.

Смятам, че има подкрепяна от Русия прокси война в Донбас от 2014г.

Не можете да влезете в НАТО, ако водите военни действия в границите на територията си. Без значение какво ще стане сега, тази зона на активни военни действия едва ли ще се успокои. Дори може да се влоши доста повече в следващите няколко седмици.

Русия обаче продължава да запазва възможността на наложи вето над сигурността на Украйна и над перспективите й да влезе в НАТО. Дори и НАТО да твърди, че има политика на отворени врати и че за Украйна те трябва да останат отворени, реалистичната перспектива Украйна наистина да влезе в НАТО е доста слаба. Въпреки обещанието през 2018, че един ден може да влязат.