Eлиф Шафак: Наблюдаваме ескалация на случаите на убийства на жени в Турция

Eлиф Шафак, писателка

11:30 | 21 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Наблюдаваме ескалация на случаите на убийства на жени в Турция. Има толкова много истории, които не са разследвани. Например има съмнителни самоубийства. Наистина ли са самоубийства? Така че това е спешен въпрос - за жените, децата и малцинствата в Турция.

Но вместо да се направи нещо по въпроса, вместо да се променят законите и вместо да се приложи Истанбулската конвенция, защото подписването й не е достатъчно, тя трябва да се ратифицира. Трябва да се приложи. Да се въведе като практика. Така че вместо да направи всичко това, правителството направи точно обратното.

Също така подхванаха тази толкова ужасна клеветническа кампания за дезинформация, в която се казва, че Истанбулската конвенция всъщност е против нашите традиционни ценности.

А след това една вечер, през нощта, правителството реши да се оттегли от Истанбулската конвенция, без наистина да се консултира с жените, без да се консултира с гражданското общество. И оттогава жените са на улицата и протестират смело.

Има много жени в Турция, които са невероятно силни и гласовити и има толкова много уважение към тях. Ако погледнете академичните среди, медиите, медицината ще ги откриете навсякъде. Но освен в една област, където има много малко жени, особено когато се изкачвате по ешелоните на вземането на решения. И това е политиката. И в това има огромно значение. Така че тези, които взимат решенията, обикновено са много патриархални и консервативни мъже.