Дейвид Малпас: Стабилността на валутите е най-силната подкрепа за развитието

Дейвид Малпас, президент на Световната банка

17:35 | 20 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Дейвид, доколко притеснително е това, че насред този спад се наблюдава постоянно силен долар, постоянна инфлация? Опишете ни сценария, при който ще се развива това през 2022г.?

Знаем че в световен мащаб инфлацията засяга хората, които са на фиксиран доход или са на дъното на скалата на доходите и това важи с особена сила за развиващите се страни. Така че с ръста на цените, те просто нямат достатъчно пари за храна, за основните потребителски стоки, за образование и за здравеопазване. Поради затварянето на училищата образованието в развиващия се свят наистина дръпна назад, т.е. уменията за четене и писане. Това е притеснително и ни отвежда до крайния момент, където ако започне повишаване на лихвените проценти, това ще доведе до двоен удар. Инфлацията и лихвените проценти са предизвикателство. Ще бъде по-добре ако централните банки огледат разположението на капитала по света и намерят по-добри начини за разпределението му, така че всички пари да не отиват в най-големите корпорации. Точно предишната ви история беше за парите в брой на Microsoft.

Дейвид, Вие сте квалифициран колкото всеки друг президент на Световната банка. Разглеждате проучванията и давате съвети за динамиката на долара. Колко силно е необходим слаб долар на най-бедните страни на света, например тези в Африка?

Силният долар наистина оказва натиск върху тях, защото валутата им е по-слаба и капиталът не иска да потече към тях, плюс цените се повишават повече отколкото в Съединените щати. Бих ги определил като отчаяно нуждаещи се от слаб долар. За всички е от полза стабилността на валутите. Това започва от долара и мисля, че дълготрайната стабилност е най-силната подкрепа за развитие. Страните искат това. Но в момент, когато вероятно ни предстои фаза на повишаване на лихвения процент, това добавя към стойността на долара и прави предизвикателствата към развиващите се страни по-големи.  

Както казах светът трябва да следи за разпределението на капитала и да се запита защо толкова голяма част от парите отиват към по-богатите страни.