Байдън предупреди Путин да не влиза в Украйна

Джо Байдън, президент на САЩ

14:01 | 20 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Мисля, че той все още не иска война. Това първо. Второ, дали смятам, че ще постави на възможно на-голямо изпитание Запада и САЩ, НАТО? Да, мисля, че ще го направи.

Но ще плати сериозна и висока цена за това, ако не помисли сега какво ще му струва това.

Вероятно после ще съжалява за това, което е направил.

Дали .. как да се изразя..

Мисля, че той трябва да се справи с това, на  което според мен той гледа като най-трагичното нещо, случило се с майка Русия. Берлинската стена падна, империята се разпадна и така нататък. Съветският съюз се раздели.

Но вижте какво му остана. 8 часови зони. Горяща тундра, която няма да замръзне отново по естествен начин. Ситуация, в която той разполага с много петрол и газ, но се опитва да намери своето място в света между Китай и Запада.

Така че, аз не съм напълно сигурен, че той е уверен в това какво ще направи. Допускам, че той ще предприеме нещо, той трябва да предприеме нещо. Между другото, аз бях ясен  пред него. От двете неща, за които той каза, че иска гаранции – първо, Украйна никога да не стане част от НАТО и второ, НАТО да не разполага стратегически оръжия в Украйна, можем да постигнем нещо по втория въпрос, ако и той действа от руска страна в същата посока по руската граница, по границата на Русия с Европа. По първия въпрос, ние имаме редица международни договори с Европа, които казват, че държавата избира с кого да бъде. Вероятността Украйна скоро да се присъедини към НАТО не е много голяма, съдейки по значителната работа, която те трябва да извършат по отношение на демокрацията и някои други тамошни проблеми. Това зависи и от гласуването на съюзниците в НАТО дали Украйна да бъде приета веднага.

Така че, има място за работа, ако той иска да го направи. Но смятам, че както обикновено той… вероятно трябва да спра до тук. Смятам, че той ще плати висока цена.

 

Изглежда вие предлагате някакво решение и така формулирано то звучи най-малкото като неформално уверение, че НАТО няма да приеме Украйна в следващите няколко десетилетия. Звучи така, сякаш казвате: „Ние никога няма да разположим ядрени оръжия там.“ Той иска и премахването на всички наши ядрени оръжия от Европа и да нямаме военни части в бившия съветски блок. Мислите ли, че тук има място за…

Не. Няма място за такова нещо. Няма да разположим военни части за постоянно, но всъщност ние ще увеличим военното си присъствие в Полша, Румъния и други държави, ако той предприеме ход. Защото по смисъла на член 5 ние имаме свещеното задължение да защитаваме тези държави. Те са част от НАТО. Нямаме такова задължение спрямо Украйна, въпреки че сме силно загрижени от това какво се случва с Украйна.