Токио и регионът изправени пред затягане на мерките

Вони Куин, Bloomberg News

11:31 | 19 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Регионът на Голямо Токио и други части на Япония влизат от петък в полу-извънредна ситуация. Мярката се очаква да остане три седмици, за да се овладее ръста на случаите. Премиерът Кишида каза, че в сряда ще вземе решението. Местните медии съобщиха, че Токио смята да повиши нивото на тревога след като във вторник броят на случаите бе над 5000.

PBOC обеща да използва още инструменти в подкрепа на икономиката и облекчаване на кредитния стрес на фона на влошаване на ситуацията при имотите. Централната банка ще пусне допълнителни мерки за стабилизиране на ръста и ще предприеме превантивни действия. Банката каза, че се засилва възможността за ново намаление на ААА. Икономистите очакват PBOC да позволи на кредиторите да намалят основната лихва върху заемите в четвъртък.

Пълният законопроект на закона за казината в Макао съдържа неочаквани разпоредби, включително промяна в условията, които обикновено се използват за привличане на ВИП играчи. Операторите вече ще трябва да известяват правителството, преди да вземат големи финансови решения. И администраторът на Макао ще има право да отнема лицензите на казината заради националната сигурност. Пекин иска да възстанови Макао като хъб за развлечения и туризъм.

Антитръстовите власти в САЩ обявиха, че планират затягане на правилата за сливане. Според тях е нужда нова рамка срещу повишената M&A активност, която може допълнително да влоши концентрацията в индустриите. Директорите на антитръстовия отдел в Министерството на правосъдието и на Федералната комисия по търговия казаха, че правилата за оценка на сделките трябва да бъдат променени, за да се защити конкуренцията.

"Твърде много индустрии станаха твърде консолидирани. Трябва да разберем защо. Трябва внимателно да помислим как можем да използваме по-добре инструментите за анализ на сливанията, за да не допуснем задълбочаване на проблема", каза Джонатан Кантър, пом.-главен прокурор по защита на конкуренцията.