Wells Fargo: Потребителите имат още много ликвидност

Майк Сантомасимо, гл. финансов директор Wells Fargo

16:00 | 17 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

През тримесечието продължи напредъкът на възстановяването и това според нас е дългосрочно. Масово. И при потребителската страна, и при търговците.

При потребителите имаше ръст при колите, под което забелязваме увеличение на необслужваните лизинги . Най-после започваме за да забелязваме част от този ръст да се материализира,  което е добре.

При автомобилния лизинг – ще ни дадете ли малко повече перспектива? Забелязвам, ако чета правилно данните, че голяма част от това се дължи на самите заеми, и обемът ли е голям?

Да, имаме рекордни обеми за трето поредно тримесечие при автолизинга. Две трети от нашия лизинг са коли втора ръка. Така че се възползваме от по-високите цени на употребяваните автомобили, но и обемът е наистина голям.

Пазарът на нови коли е малко по-ограничен, но забелязваме наистина силен ръст при колите втора ръка. Това е добре при смесения бизнес.

От една страна имаме инфлация, която може да навреди на потреблението. От друга – лихвите. Чудя се доколко тези по-високи лихви биха могли потенциално да ограничат ръста на кредитите и да спрат някои потребители да вземат нови?

Първо трябва да започнем с факта, че говорим за повишение на лихвите заради наистина силната икономика.

Забелязва се в разходите на потребителите.

Открива се на пазара на акции.

При ръста на кредитите.

Наред с това потребителите продължават да имат доста ликвидност.

Тя може да е под пиковете от преди няколко тримесечия, но все още остава около 30% повече при потребителските депозити.

Това би трябвало да помогне на потребителите да продължават да харчат.

Лихвите ще ни помогнат, казахме го. Но е добър признак за факта, че икономиката продължава да е много силна. И това би трябвало да е добре до края на годината.