Върховният съд в САЩ блокира задължителните ваксини

Вони Куин, Bloomberg News

11:00 | 14 януари 2022
Обновен: 12:04 | 14 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Разделеният Върховен съд в САЩ блокира важен опит на президента Байдън за ваксиниране на повече хора на фона на ръста на Covid. Съдът отхвърли наредбата на трудовата агенция, която изискваше 80 млн работещи да се ваксинират или да си правят редовни тестове. Одобрена бе задължителната ваксина за служителите в старчески домове и болници. Решението на Върховния съд е победа на 26 бизнес групи и 27 републикански щати, които го внесоха.

САЩ явно оказва натиск над европейските съюзници да подкрепят потенциални санкции срещу Русия. Източници ни казаха, че Белият дом се тревожи от бавния напредък заради опасения, че президентът Путин скоро може да нареди нахлуване в Украйна. Преговорите между САЩ и европейските партньори започнаха след срещата между Вашингтон и Москва тази седмица, но тези разговори не успяха да изяснят намеренията на Кремъл.

Руското Министерство на отбраната съобщи, че войските се изтеглят от Казахстан. Войниците бяха разположени в бившата съветска република след протести срещу резкия скок на горивата от началото на януари, които бързо прераснаха в насилие. Правителството на Казахстан поиска помощ от организацията за колективна сигурност, предвожданият от Русия военен съюз.

Британското кралско семейство съобщи, че кралицата е отнела военните звания и гражданските патронажи на принц Андрю. ББС съобщава още, че принцът няма да бъде наричан повече кралско височество. Принц Андрю е изправен пред дело в САЩ по обвиненията в сексуално посегателство, свързани с Джефри Епстийн – обвинения, които продължава да отрича. Бъкингамският дворец каза, че той ще се защитава по делото като обикновен гражданин.

Новак Джокович влезе в първия турнир от Големия шлем за 2022, въпреки съмненията дали Австралия ще му позволи да остане. Джокович играе първия мач срещу сънародника си Кечманович, но премиерът Скот Морисън каза, че решението за визата на Джокович все още се очаква. Австралия Оупън се открива в понеделник пред намалена наполовина публика.