Уроците от щурма на Капитолия на 6 януари 2021

Дейвид Уестин, Bloomberg

17:00 | 10 януари 2022
Преводач: Петя Кушева

Преди една година, страната и целият свят гледаха с ужас как тълпа от поддръжници на Тръмп щурмуваха американския Конгрес – символът на нашата демокрация. Метежниците атакуваха сградата, докато Конгресът изпълняваше едно от най-важните си конституционни задължения – да потвърди резултатите от президентските избори през 2020 за Джо Байдън. Те бяха окуражени от тогавашния президент Тръмп, който изказа невярното твърдение, че изборите са незаконни.

"Днес, всички ние не искаме да станем свидетели на изборната кражба вдъхновена от радикалните леви демократи. Държавата ни понесе достатъчно. Повече няма да търпим!", каза президентът Доналд Тръмп.

Въпреки нахлуването, Конгресът възобнови утвърждаването на победата на Байдън, въпреки непрестанните възразявания на някои представители на републиканците.

Сега, една година по-късно, поддръжниците на Тръмп поведоха битката си в щатските законодателни органи като работят за промяна на самата структура на начина, по който ние американците гласуваме. Според непартийния Brennan Center for Justice, поне 19 щата са приели миналата година закони, ограничаващи достъпа до урните.

Защитата на правото за гласуване е сред приоритетите на президента Байдън, но демократите в Конгреса за сега са блокирани от републиканците в Сената, което отново повдига въпроса дали правото за обструкции на Сената не трябва да се промени.

"Вече една година се опитваме да накараме републиканците да се присъединят към нас в надпартийните усилия да защитим нашата демокрация. Но те се съпротивляват, блокират Сената и не допускат дори и дебат по въпроса. Правата за гласуване не трябва да са партиен въпрос", каза Чък Шумър, сенатор-демократ, лидер на мнозинството.

До момента, пазарите не реагираха особено – нито на щурма на Капитолия преди година, нито на повдигнатите въпроси около стабилността на изборния ни процес. Макар някои да твърдят, че американската демокрация ще се изправи пред една от най-големите си заплахи през 2022.