Решаваща седмица за сигурността в Европа

Мария Тадео, Bloomberg

15:00 | 10 януари 2022
Обновен: 17:54 | 10 януари 2022
Преводач: Мария Попова

Днес в Женева е срещата между американски и руски официални лица.

След това идва сряда, която е ключов ден заради срещата на НАТО, а организацията е в основата на напрежението, което расте в Украйна.

Bloomberg научи, че Съединените щати подготвят пълен пакет от санкции за влизането в сила на сериозни санкции срещу Русия като спиране на достъпа на страната до системата за разплащания SWIFT, ограничаване на износа в ключови индустрии, а също и блокиране на руски компании в чужбина.

В този краен сценарий, Русия може да се окаже изолирана така както в момента са изолирани държави като Сирия и Иран.

Важен момент е и съгласието на Европа с подобен език и идеята за въвеждането на още по-тежки санкции срещу Русия. Въпросът е дали икономическите последици биха попречили на Стария континент да приеме твърдата позиция, за която настояват от САЩ.

Има противоречие за Европейския съюз, която иска да бъде част от твърдата политика заради Украйна ида подкрепи санкции, но същевременно е притеснен за икономическата цена. Как ще се съвместят тези две неща?

Фактът, че в неделя човекът начело на дипломацията на Европейският съюз трябваше да обяви от името на блока, че това не засяга само Русия и Съединените щати, а и Европа и географски ние имаме силни опасения, защото географски Русия е част от Европа. Европа трябва да бъде на масата на преговорите и да бъде част от решението.

Фактът, че се наложи това да се подчертае наистина показва как ЕС е изгубил инициатива по този проблем. Според много анализатори, Владимир Путин вече е спечелил със своя ход да заобиколи Брюксел и да говори директно с Вашингтон. Европа трябва да възстанови инициативността си, но тя се тревожи за ситуацията с газа, особено за преноса през Северен поток. Сега е зима, а това е моментът, в който Европа е най-уязвима от политиката на Русия по износа на газ и икономическите последици за съюза и особено за някои източноевропейски държави.