Natwest очаква риск от понижение в производството в Китай

Пейчан Лю, икономист, Natwest Markets Китай

15:00 | 3 януари 2022
Преводач: Силвия Грозева

Пейчан, забелязахме доста окуражаващи данни за PMI от Китай в последния ден на годината. Доколко тези данни показват известна слабост?

Честита нова година. Китайският официален PMI за декември показват от една страна, че има доста добро предлагане и производство в ръст и подобрение на доставките. От друга страна при търсенето забелязваме някои слабости. Защото новите поръчки за износ се свиват. В момента се стабилизират, не намаляват още, но остава известен риск от понижение за производството в средносрочен план.

Друг позитивен знак от официалния PMI е облекчението на ценовия натиск, който според мен ще се отрази на корпоративните печалби в краткосрочен план и който оставя повече възможности за намеса на държавата с мерки за разхлабване с цел стабилизиране на възстановяването през 2022г.

Китай продължава да прилага стратегията на нулев ковид, докато се бори със спорадични огнища на вируса. Как очаквате това да се отрази на картината на ръста в Китай?

Китайските данни за PMI показват, че се търси временно стабилизиране между две фази на ковид. С ограниченията в Сиан, където има над 1500 случая от 23 декември досега. Това вероятно ще окаже известен риск от понижение и смущения в производствения сектор и в услугите преди Китайската нова година.

Не съм оптимист все още за прогнозата за услугите в Китай в краткосрочен план, особено след като страната май продължава да прилага стратегията си за нулев ковид в близко бъдеще.