Спортът е важна част от икономиката

12:00 | 30 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Д-р Каплан е професор по биоетика и основател на подразделението по медицинска етика в медицинското училище в NYU.

В статия за CNBC от миналата седмица Каплан написа, че спортът и икономиката са културните двигатели на света. Хората следят спортните събития много повече от развлеченията и игрите.

От самото начало на пандемията спортовете бяха обявени за неосновна дейност, но се оказаха отново жизненоважни. Уроците са тук – тестове, маски, ваксинация, изолация, социална дистанция, отмяна на дейности при възможност и да се насяваме, че публичните служители внимават.

Наистина вчера научихме, че в американската звезда в алпийските ски Микаела Шифрин е дала позитивен резултат за ковид и ще пропусне състезанията от Световната купа преди Зимните Олимпийски игри в Китай през февруари.

Това е предаване на инвеститорите на дребно. Помогнете ни да направим връзката между това, което се случва в спорта и отражението му в икономиката и след това на портфейлите на инвеститорите?

"Спортът е огромна част от икономиката в САЩ и в чужбина. Например събития като Световната купа, Олимпиадата и професионалните лиги, американския футбол, традиционния футбол и медиите, ресторантите и хотелите, свързани със спорта", казва Д-р Артър Каплан, професор по биоетика в NYU.

"Спортът води икономиката в доста голяма степен. Освен това дава пример. Ако някой, като куотърбекът на Грийн Бей Арън Роджърс каже, че не е ваксиниран, това променя мнението на мнозина за това, което ще направят".