Защо сделката Nvidia-Arm може да е катастрофа

Херман Хаузер, съосновател на Arm

11:00 | 8 декември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Знам, че се обявихте против да попаднете в ръцете на Nvidia. Дали защото смятате, че не бива да сте собственост на Nvidia? Или от американска технологична компания? Или защото никой не бива да ви притежава, освен британски инвеститори? Какви са аргументите ви?

Не, става дума за много голяма компания за чипове, която притежава компания за подлицензиране на авторски права, която нарекох швейцарията на индустрията.

Има 500 лицензополучатели, сред които Apple, Amazon и Intel, които използват архитектурата на Arm. И би било против конкуренцията да стане собственост на един от лицензополучателите.

Вие сте в Нова Зеландия в момента. Смятате ли, че тази сделка ще стане? И дали изобщо ще успее? Мислех, че се приема, че никой няма да я одобри, дори и преди последните събития.

Винаги сме се надявали на това и сега британската комисия за защита на конкуренцията се опитва да блокира сделката, но още не успява. Все още има опасност Nvidia да успее да поеме, което би било катастрофа за индустрията.

Става дума за вертикална интеграция в сегмента на полупроводниците. Съчетание на дизайн и производство на чипове. Кое е специалното за сегмента на чиповете, което прави лоша идеята да се позволи това да стане? Има други примери от други индустрии, където вертикалната интеграция се приема.

Основният проблем за Arm, която, както казах е „швейцарията на полупроводниците“ с над 500 лицензополучатели по света е, че ако Nvidia я поеме, ще получи едновременно възможност и стимул да навреди на конкурентноспособността им.

Има 500 лиценза, включително Qualcomm, Intel, Tesla, Google, Amazon, Microsoft – всички използват процесора на Arm. Ако един от лицензополучателите стане собственик на авторските права, тогава ще има възможността и стимула да спре останалите.

В тази връзка, не е ли цялата сделка печеливша отвсякъде за Nvidia? Те вземат Arm и получават огромно конкурентно предимство. Но самият факт, че са обявили оферта за компанията и заплашват да продължат вече накара редица конкуренти да жертват пари и време в проучване на алтернативи. Така че дори и сделката да не мине, те си остават с предимството да са изпреварили конкуренцията. Не мислите ли така?

Съгласен съм. Но би било много по-зле, ако сделката мине.

Nvidia казват, че искат да увеличат инвестициите в развойната дейност на Arm. Аргументите по въпроса няма ли да ви накарат да си промените мнението?

Не, защото Arm разполага с всички пари, които й трябват, за да напредва, както и прави например в дейта центровете.

Amazon избра Arm като реши да ускори най-новия си чип, Graviton 3.

Tesla избра Arm за процесора си в колите в бъдеще.

Arm се справя изключително добре и без Nvidia, която би била много вредна за Arm да бъде поета от нея, защото тогава ще загуби много от лицензополучателите си, които има сега.