Пазарите вече оценяваха по-агресивна политика на Фед

Раджив Де Мело, директор на Deep Learning Investments

15:00 | 1 декември 2021
Преводач: Мария Попова

Бърз обрат в настроенията заради който сектори от пазара още не са се съвзели. Какво ви говори това за начина, по който инвеститорите гледат на новите варианти и пандемията?

Този нов вариант беше голяма изненада, предвид факта, че знаем твърде малко за него, освен, че мутациите са много повече отколкото при предходните варианти. Трябва да научим как да се справяме с него и какви мерки да се предприемат.

Първата реакция от страна на правителствата беше много бърза – прекратени бяха пътуванията по въздух. Това като цяло стресна пазарите и доведе до повече предпазливост в петъчния ден на понижена ликвидност.

Изглежда през уикенда са станали известни още факти за новия вариант, макар че е нужно време, за да се разбере поведението му. Това донякъде успокои инвеститорите в Азия в началото на седмицата и през втория ден на търговия.

Искам да ви задам нашия въпрос на деня: колко продължително трябва да се задържат и колко ниски трябва да са лихвите, за да се раздвижат рисковите активи? И по-конкретно, ще видим ли още подкрепа за акциите, въпреки скока в инфлацията, дължащ се на плахата политика на Фед?

През миналата седмица, пазарите започнаха да включват в оценката си по-агресивна политика от страна на Фед с вероятно ускорени темпове на свиване на стимулите, което беше споменато и от членове на Комисията. А вероятно и изтегляне за по-ранни дати на някои от повишенията на лихвите като оценките са за три повишения през следващата година.

Омикрон промени всичко това. Току-що чухме председателят Пауъл да казва, че това е тревожно за него и той го е включил в подготвяните от него бележки за явяването му пред Сената. Той отбелязва, че няма да има такава неотложност в разговорите за намаляване на стимулите и ускореното повишаване на лихвите, когато Фед проведе особено важното си заседание в средата на декември.

Това донякъде отнема част от напрежението от повишаването на лихвите и видяхме отражението му в оценките на пазарите, които вече говорят за едно повишение на лихвите през следващата година.