JP Morgan: Време е за ревизия на Китай, част 1

Джеймз Съливан, ръководител Изследване на акциите в Азиатско-тихоокеанския регион JPMorgan

12:05 | 29 ноември 2021
Обновен: 16:30 | 29 ноември 2021
Автор: Петя Кушева

Да започнем с Вашата реакция на новините тук, защото вече виждаме какво се случва в Европа, що се отнася до вируса. И имаме този нов вариант, за който, честно казано, наистина не знаем много все още в този момент. Как бихте подходил към това от гледна точка на дяловия капитал?

Тъй като много правилно посочвате, че има много неща, които не знаем и критичната променлива със сигурност от пазарна перспектива на икономическия растеж ще бъде процентът на смъртност, който се свързва с този нов вариант.

Имаме няколко примера сега, включително и от Делта, на високи нива на заразяване. Но тук, в Сингапур, над 98 процента от случаите са асимптоматични. Това има значително по-малко влияние върху затварянето и ограниченията на мобилността и други подобни, отколкото други потенциално алтернативни сценарии. Така че това е критичната променлива, която е неизвестна и честно казано няма да знаем как ще се промени за определен период от време.

От гледна точка на макроикономиката ключовото нещо, което следим относно цялостното въздействие върху пазара е въздействието върху растежа и инфлацията. Ключовото нещо, което трябва да се гледа там е композицията на харченето. Един от основните двигатели на разговора за инфлацията, който водим в момента и дали е или не е преходен, е съставът на разходите.

Голямото мнозинство от разходите са свързани със стоки там, където има проблеми с веригата за доставки и те предизвикват значителни нива на инфлация. Виждаме, че почти няма увеличение на разходите, свързани с услугите, където имаме действително наблюдавани дефлационни тенденции.

И така като започнем да отваряме икономиките, като започнем да се нормализираме, очакваме да видим значително преминаване от стоки към услуги, което води до този аргумент, че текущата инфлация има преходен характер. Но тепърва ще видим как това ще стане ясно.

Новият вариант на вируса ще бъде голяма част от този разговор.

Кажете ни за разпределението на активите за 2022 г. От къде да започнем?

В крайна сметка ще видим промяна на растежа от развитите към развиващите се пазари. Вече видяхме ефективно пълно възстановяване на растежа в развитите пазари. Това не е непременно така на развиващите се пазари, особено тук в Азия.

Постепенно получаваме повече положителни данни за редица големи развиващи се пазари и напоследък включително и в Китай.

Това наистина е разговор между очакванията и реалността. Видяхме че очакванията в Китай намаляват значително. Видяхме оценки за по-широк пазарен спад. Преди няколко месеца индексът MSCI Китай се търгуваше с над 20 пъти печалба. Сега е по-малко от 15. И така очакванията паднаха. По-новите макроикономически данни, които виждаме да идват от Китай, показват възстановяване, особено в производствената сфера.

Виждаме много ясни признаци, че прекъсванията на електрозахранването и ограниченията, които оказват влияние върху растежа през последните два месеца започват да намаляват.

Смятаме, че е правилно да започнем да бъдем по-позитивни по отношение на Китай. Много позитивни сме към Тайван. Можем да говорим повече за някои от тенденциите, които виждаме там, както и на някои от развиващите се пазари, бившите китайски пазари.

Вижте втора част на видеото.