Bundesbank: Кредитният риск не нарасна

Клаудия Бух, вицепрезидент на Bundesbank

19:00 | 26 ноември 2021
Обновен: 21:35 | 26 ноември 2021
Преводач: Мария Попова

Наистина важна седмица за Германия, но днес е и важен ден за нас, защото представяме доклада си за финансовата стабилност. Нека преди да отговоря на въпроса ви за четвъртата вълна да кажа нещо за нашия анализ на случилото се през изминалата година.

Анализът е много сходен с наблюдаваното в повечето европейски страни. Свидетели сме на огромен икономически шок, при който БВП на Германия се понижи с 5% през миналата година. Имаше много кооридинирани политически мерки, фискални, парични мерки в подкрепа на приходите, които с времето станаха и по-целенасочени.

Ефектът от тези мерки е, че този шок не нанесе удар на финансовия сектор, което е много добра новина. Германският финансов сектор продължи да функционира през цялата пандемия и имаше непрекъснат кредитен поток към реалната икономика. Това е нашето позитивно послание.

Разбира се, трябва да се подготвим за това, което предстои.

Едно от притесненията ни е, че предвид относителния ни успех в управлението на кризата, като не искам да омаловажавам дадените жертви, не ме разбирайте погрешно, просто се фокусирам над финансовия сектор... а предвид относителния ни успех в управлението на кризата, какво ще означава това за оценката на бъдещия риск?

Ние предупреждаваме хората, че не би трябвало да вземат изминалата година или дори последните две десетилетия, за да изготвят бъдещите си прогнози. Защото бъдещето може да изглежда различно.

Ето че в Германия имаше двойна рецесия, но корпоративната несъстоятелност не се увеличи, измина година на значителна рецесия, но кредитния риск не нарасна. Ето защо предупреждаваме, че трябва да внимаваме.

Следващата криза може да изглежда съвсем различно!