JP Morgan: Внимаваме как новата вълна се отразява на търсенето

Керън Уорд, главен пазарен стратег за Европа, JP Morgan Asset Management

09:30 | 26 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

Започвате да ревизирате прогнозата си за следващите 6 месеца от 2022г. в резултат на новата вълна на Ковид.

Не много. Вече минаха много вълни, за да можем да оценим кое е най-важното. А то е дали се забавя или унищожава търсенето?

Ако се забавя, няма особено значение за инвеститорите – дали ще бъде през декември или февруари-март-април. Ако обаче е унищожено, трябва да внимаваме.

САЩ например, когато през септември имаше пик в случаите, тогава получихме данни, които показаха временна реакция. Хората не искаха да излизат и да харчат пари. Имахме обрат в разходите при услугите.

Това обаче е временно и след това хората пак се връщат към обичайните си навици. Получават доход, който после харчат.

Засегнат е моментът и темпът на възстановяване. Но едва ли променя общата картина.

Ако е така, това възможност ли е за увеличени покупки? И ако да – къде?

Като цяло да. Особено при акциите, свързани с цикличното възстановяване.

Например индустриални компании, потребителски стоки – очаквам този фон да е много силен през 2022г. Включили сме всички двигатели в Европа и глобално.

Потребителите изглеждат фантастично, те изплатиха част от дълга си и правят рекордно ниски разходи по кредитите. Имат големи спестявания и огромен ръст на доходите.

Компаниите инвестират, много от тях – за пръв път от десетилетия.

Сега идват и държавните разходи с многогодишните инфраструктурни планове.

Така че ситуацията с търсенето е много силна.

Трябва да следим някои свързани с пандемията промени на пазара, които евентуално може да започнат да се развиват – това забелязваме в технологиите в момента. Трябва да признаем, че тази пандемия бе фантастична за акциите на ръста.

Не само че печалбите им се повишиха, след като всички си направихме офиси у дома и използваме облака. Но и средата на нулеви лихви и изравнената крива на доходността стават допълнителни благоприятни фактори.

С напредване на възстановяването, докато чуваме централните банки да ни питат дали да вдигнат крака от педала на газта, това подкрепя ротацията.