Решение на кризата ли е редизайнът на чипове

Сам Палмизано, бивш председател на IBM

13:00 | 24 ноември 2021
Обновен: 14:38 | 24 ноември 2021
Преводач: Силвия Грозева

По въпроса с редизайна. Казах, че гледах Ford Maveric, пикапа, и ми казаха, че дисплеите са по-малки, че запалването е с ключ, а не с бутон, именно с цел намаляване броя на чиповете в колата. Колко бързо един производител може да се преоборудва?

Зависи. Ако е за софтуера, може да стане доста бързо. Например за модела догодина.

Ако е хардуерна промяна, ако някаква метална част, това е по-сложно. Трябва да се произведе.

Но често промените, които правят, например като слагат по-малки дисплеи и използват ключ, вместо бутон за запалване на двигателя, това е главно софтуерно решение.

Споменахте стратегически отношения. Например Ford и Global Foundries. За какво стана дума? Да го направим във фирмата, както иска Ford? Въпреки че е автомобилна компания. Или да има стратегически отношения, за да е просто техен клиент? Как решавате кое да изберете, ако ви трябват чиповете?

Ето как мисля аз. Разликата в продуктите ви правят по-конкурентни спрямо останалите и тяхното предлагане. Затова разпределението на капитала е важно.

Започнете със самото производство. Дори малко вложение от 3-4 млрд долара, за сравнение Intel ще вложи 8-9 млрд долара, IBM – 5-6 млрд долара, така че голямото капиталово вложение изисква голям обем производство. За да има смисъл.

Затова ако не сте в тази индустрия, вероятно няма да си правите свое производство.

Можете да запазите капацитет при партньор. Можете да платите за отделения капацитет производство.

Но не бих препоръчвал да строят свое производство.

Наистина е много техническо. Говорим за 5 нанометра чипове – като 3 атома един до друг. Изключително трудно да се направи.

От друга страна имаме големи разлики при дизайна.

Много може да се направи по него и трябва да работите с партньорите си, защото става дума за данните, които залагат в чипа. Алгоритъма, с който чипът работи.

Въпреки това ако си партнирате с някоя леярна, Global Foundries или Intel, или пък Samsung, с TSMC, те са много, ще получите страхотни нови дизайни.

Например AMD правят много повече дизайн, отколкото производство. И виждате как им расте акцията, заради успехите им там.