Разговор с Хенри Кисинджър: Суперсилите, част 1

Хенри Кисинджър, бивш държавен секретар на САЩ

13:30 | 18 ноември 2021
Преводач: Кирил Петков

Ще започна като спомена последната ни физическа среща на новия икономически форум през 2019 г., когато ни предупредихте, че се намираме в подножието на нова Студена война с Китай. При последната ни виртуална среща ми казахте, че сме достигнали високопланинските проходи. Тези изказвания бяха по време на президентството на Доналд Тръмп. Оттогава насам администрацията на Байдън дойде на власт. Първият ѝ период без съмнение повиши напрежението между САЩ и Китай. Но през изминалата седмица те слязоха от планината. COP26 ни донесе сделка относно климата и по време на скорошния разговор между президента Си и президента Байдън бе достигнато съгласие по редица въпроси. Така че първият ми въпрос е дали слязохме от планината или смятате, че отношенията ни се насочиха в погрешната посока?

Преминахме планинския проход и достигнахме ръба на бездна, от който можем да се взрем в двете посоки.

Въпросът е коя посока ще изберем.

Ръбът на урвата не е обнадеждаваща позиция, но е необходима стъпка в уталожването на напрежението. Какви мерки смятате, че трябва да предприемат САЩ? Какво следва да предприеме Джо Байдън, за да промени тези отношения?

И двете страни трябва да възприемат идеята, че сериозен конфликт между две технологични суперсили от техния ранг не би принесъл с нищо добро за човечеството.

Така че следва да намалят напрежението до ниво, при което съвместното им съществуване е не просто възможно, но и необходимо.

Разговорите през последния уикенд, през последните дни, поставиха добри основи за възможното установяване на ново настроение.

Трябва да ги последваме с практически обсъждания в посоки, в които двамата президенти искат да се развият.

Какво е мястото на САЩ в този обмен? Смятате ли, че страната е готова да подобри отношенията си с Китай или че продължава да гледа на него като на стратегически съперник? Каква е представата ви за администрацията на Байдън?

В технологичната и икономическа сфера, и за двете страни е присъщо да гледат една на друга като на конкурент.

Общественото мнение на САЩ смята Китай за съперник.

Необходимо е двете страни да използват тази ситуация, за да се насочат към подход, при който несъгласията им намалеят.

Те трябва да осъзнаят, че е невъзможно да има победител, без риск да се унищожи човечеството.

Има ли определени посоки, в които Китай и САЩ трябва да насочат усилията си? Видяхме напредъка им относно климатичната криза - има ли други сфери, други възможности за сътрудничество?

Проследихме напредъка на двете страни в разрешаването на климатичния въпрос.

Има редица технологични проблеми, които биха били облекчени от сътрудничеството на САЩ и Китай.

В света има точки на напрежение, за облекчаването на които съвместната работа на двете страни би била от полза.

Борбата с разпространението на ядрените оръжия е най-важна.

Трябва да се разгледат редица теми и да се реши дали гледните точки на двете страни по тези въпроси се доближават достатъчно, за да позволят съвместна работа по тях.

В случай, че това не е постижимо, следва да се реши как да се предотврати развиването на тези точки в посока открит конфликт.