Модата е златната мина на Метавселената

Имран Амед, основател и главен изпълнителен директор на The Business of Fashion

15:17 | 16 ноември 2021
Обновен: 20:03 | 16 ноември 2021
Преводач: Вера Рашева

Бихте ли си купили дрехи, които не съществуват? И каква цена ще сте склонни да платите?

По-рано тази година дизайнерското студио RTFKT, заедно с дигиталния художник-тийнейджър Ferocious, разработва и продава 620 чифта виртуални маратонки, като генерира 3,1 милиона долара за по-малко от пет минути.

Предприемачите в тази сфера считат, че един ден виртуалната мода ще стане повсеместна. Първата стъпка се състои в разбирането на начините, по които размиването на границите между физическия и дигиталния свят ще промени дефиницията ни за реалното.

Метавселената е просто интернет, който се освобождава от границата между двете измерения и навлиза в една триизмерна среда. След това започваме да прокарваме това все повече в нашето ежедневие и то се подобрява.  Това е метавселената.

Ако ви звучи като научна фантастика, тогава може би сте на прав път. Дематериализацията на модата е налице и тя ще промени модния бизнес, който познаваме.

Това, с което се обличаме, говори много за нас. Модата е глобална индустрия от 2,5 трилиона долара, която достига до всеки един на земята.

За първи път открих смисъла на модата преди 15 години, по начина, по който беше трансформирана от технологиите, глобализацията и променящите се потребителски ценности.

Сега съм поел по пътя на разбирането на начините, по които модата се пренастройва на фона на пандемията, за да намери баланса между печалбата и предназначението.