Бизнес среща

Вторник – петък, 20 часа
Автор и водещ: Таня Кръстева

Как се изгражда високотехнологична оранжерия?

Антон Тотев, гл. оперативен директор на "Мелиса Фрукт", Бизнес среща, 29.01.2020

20:32 | 29 януари 2020
Антон Тотев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Антон Тотев. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Високата технология в земеделието ни позволява да се създава храна без пестициди. Благодарение на технологията успяваме да произведем по-чиста храна. Това каза Антон Тотев, главен оперативен директор на "Мелиса Фрукт", в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева

По думите му до ден-днешен в неговата високотехнологична оранжерия не са пръскали с пестициди. В нея климатът се управлява със сензори и компютри, направена е затворена екосистема, в която се контролира и напояването. 

Консумацията на вода е сведена до минимум в оранжерията, обясни той. 

"Всеки един литър, с който напояваме растенията, се улавя, пречиства и отново се подава към тях. В конвенционалното производство останалото количество отива в подпочвените води. Ние отпадни води нямаме", посочи той. 

10% от парниковите газове се генерират от земеделието, сочи статистиката.

"Въглероден двуокис е проблемът тук. В оранжерията всички изпарения от газовия котел се улавят и пречистват, и след това се инжектират през тръби - те са полезни за растенията и тяхната фотосинтеза", коментира Тотев. 

"Крайният потребител вече се образова кое е хубава храна".

Оранжерията работи от 2 години, инвестицията и последващите разходи са около 2 млн. евро, посочи производителят. 

Той е завършил "Управление на предприятието" в Швейцария, върнал се е, за да помага за семейния бизнес - отглеждане на ябълки и череши. 

"Тъй като бизнесът ни беше в Сандански, а ние бяхме в София, имаше нужда от по-добро управление. Намерих своя път доста бързо", разказва Тотев. 

Гледайте целия разговор във видеото