Eleven Ventures стартира трети фонд догодина

Даниел Томов, съосновател на Eleven Ventures, Бизнес среща, 12.19.2019

20:30 | 12 декември 2019

От фонда за рисков капитал Eleven Venture имаме идея да излезем на Българската фондова борса (БФБ). Един от водещите мотиви е, че инвестициите в компаниите на толкова ранна фаза са доста неликвидни. Целим по-ранна ликвидност за инвеститорите. Сега е правилният момент. Имаме сравнително зрял портфейл. Голяма част от рисковете са отсети. Капиталът от 4-5 млн. лв. би се използвал за допълнително финансиране в някои компании и запазване на дела ни в тях, коментира Даниел Томов, съосновател на Eleven Ventures, в предаването "Бизнес среща" с водещ Таня Кръстева.

Първият фонд - "Булвенчърс", е отговарял добре на средата към момента. "Неговата цел беше да стартира екосистемата. Имаше всичко необходимо, липсваше капитал. Постепенно започнахме да инвестираме в по-зрели екипи и проекти. Като дългосрочна цел бе да имаме фонд, който да е изцяло подкрепен от частен капитал", допълни гостът.

Компаниите, в които са инвестирани средства, са разделени от двата фонда, за да се избегне конфликт на интереси, стана ясно още от разговора.

"60% от компаниите, получили финансиране от първия фонд, са оцелели", уточни Даниел Томов.

"Най-голямото предизвикателство е как компаниите да преминат от изграждането на продукт и достигнати 1-3 млн. лв. и 20-30 човека до такива с 10 млн. лв. приходи и 50-100 души. Маркетингът, продуктът и технологията стават по-комплексни".

Според госта няма една и съща формула за всички предприемачи. "Целият инструментариум трябва да е на разположение. Ако инвестираш за по-малко от 12-18 месеца или инвестицията не е оптимална, предприемачът започва да търси пари, които ще трябват за следващите шест-девет месеца. Дванадесет месеца отнема търсенето на повечето от по-големите клиенти. С втория фонд изграждаме вертикали за приближаване на по-големите корпорации, които да са по-близко до стартъпите", уточни Томов.

По думите на Даниел Томов е започната подготовка за трети фонд, който ще комбинира няколко вертикали, където са изградени партньорства.

Вижте целия разговор във видеото