Озадачаващо: Само 38% от хората с достъп до интернет у нас пазаруват онлайн

Валентин Кунторов, маркетплейс директор на eMag за България, Бизнес среща, 03.12.2019

21:30 | 3 декември 2019
Валентин Кунторов, маркетплейс директор на eMag за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Валентин Кунторов, маркетплейс директор на eMag за България. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Малко под 41 млн. лв. е стойността на поръчаните продукти в рамките на Черния петък от сайта за електронна търговия eMAG. Повече за компанията и развитието на електронната търговия у нас разказа Валентин Кунторов, маркетплейс директор на eMag за България, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

Кунторов определи eMAG като пионер по отношение на Черния петък. Той отбеляза, че данните от деня тази година се равняват на тези, които компанията отчита през един средностатистически месец.

„Ръстът на поръчките на годишна база през тазгодишния Черен петък е 9%, този на трафика е 11%“.

„Най-продавани като бройки са детските играчки, докато като стойност обичайно водещи са телефоните, телевизорите - техниката като цяло“, отбеляза гостът. Той добави, че стоките за дома се радват на все по-засилен интерес.

По думите на Кунторов онлайн потребителите у нас се учат – те вече гледат ревютата на продукта, коментарите. "Клиентите все по-често подреждат продуктите в дадена категория по рейтинг, когато ги разглеждат, а не по цена", добави гостът.

Според него обаче пазарът у нас не следва особено световните тенденции заради все още малкия брой хора, пазаруващи онлайн. Валентин Кунторов изрази мнение, че е озадачаващо, че само 38% от хората с достъп до интернет пазаруват онлайн.  

„Като достъп до интернет сме на едно от първите места, но като онлайн пазаруване с Румъния сме на последните места в Европа“.