Чарът на мебелната индустрия в България

Геновева Христова в Бизнес среща, 19.12.2017

21:30 | 19 декември 2017
Автор: Кирил Петков
Геновева Христова, управител на Лигна груп. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Геновева Христова, управител на Лигна груп. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Дълбоко убедена съм, че ако ние, българите, не се обединяваме, не можем да излизаме на външни пазари и да продължаваме да успяваме. Защото ние сме много малки като мащаб, индустриален, и технологичен капацитет. Това каза Геновева Христова, управител на "Лигна груп", в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева.

"В България знаем как да произвеждаме мебели, имаме традиции в това отношение, но не знаем как да ги продаваме в чужбина. Вътрешното потребление е циклично, но сравнително стабилно. Но колкото и да е стабилен този вътрешен пазар, той е малък, а и мебелите не са от потребителската кошница на продукти от първа необходимост, за това е необходимо да се гледа към един по-широк пазар - това са 500 млн. потребители".

В този мъжки бизнес, какъвто е бизнесът с мебели, ние се занимаваме с цялостно обзавеждане с български мебели на хотели и други по-големи обекти, каза Христова. "Много често ни се е случвало отиваме на преговори, сядаме на масата, започваме и следва въпросът: "Ок, а кога ще дойдат шефовете".  Стандартният профил на собственика, когато се сключва договор на стойност шест или седем цифрена сума в евро, е мъж на средна възраст и със сигурност не е млада жена или две жени от Източна Европа. След това начало, обаче, когато влезеш в разговора с поведение, фокус, познаване и професионализъм за нещата, които продаваш, нещата се променят".

"Или можеш, или не можеш да бъдеш предприемач - няма мъж, няма жена. Когато отидеш на една сделка и продаваш обзавеждане за 3 000 магазина, ти или можеш или не можеш да поемеш сделката и след това трябва да докажеш, че можеш. Важни са качествата от типа на способността да вземаш бързо решения, да оценяваш риска, да имаш бърза мисъл и да си гъвкав".

Какво е бъдещето пред клъстерите в България? Какво да очакваме от бъдещата Клъстерната академия в Европа?

Вижте повече във видеото.