Фокусирай се върху целите си, а не върху стреса по пътя

Антон Панайотов в Бизнес среща, 18.12.2017

21:30 | 18 декември 2017
Автор: Кирил Петков
 Антон Панайотов, създател и изп. директор на Аларик Секюритис. Снимка:
Антон Панайотов, създател и изп. директор на Аларик Секюритис. Снимка:

Рискът е едно от най-неразбраните понятия. Това каза Антон Панайотов, създател и изп. директор на Аларик Секюритис, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева.

"Рискът е едно от най-интересните психометрични понятия. Той може да бъде много криворазбран. Един човек може да си мисли, че неговият консерватизъм е израз на безрисковата му натура, но много често може да е точно обратното". 

"България ме научи да гледам на риска по един по-балансиран начин. В САЩ бях на едната страна на махалото, България  ме върна обратно към златната среда". 

Първата компания Alaric Capital създадох през 2001 година, след като прекарах три бурни години, работейки на Wall Street, сподели гостът. "Там влязох след много тежки препятствия, изградени по пътя към тази крепост. Работех в различни компании, а през 1999 година попаднах в компанията, която ефективно създаде електронната търговия такава, каквато я познаваме днес".

"Тогава нямаше смартфони. Току що бе станал по-популярен интернет, но нямаше възможност хората да търгуват в мрежата. Борсите допуснаха търговията през интернет през 1999 година и две години по-късно аз създадох  Alaric Capital, управително дружество, лицензирано в САЩ". 

Компанията се развива осем години в САЩ, а през 2008 Панайотов прави крачката да се завърне в България: "Взех това решение след поредица от фактори, които се насложиха и мога да кажа, че и за секунда не съжалявам. Бих казал, че това е най-ценното решение, което съм взел в живота си. Приветствам всеки един експат да обмисли активно такова решение". 

"България не е лесно място за създаване на бизнес от нула. Това е среда, която е принципно по-консервативна по много причини и е предизвикателство. Но безспорно България се променя, и то не защото самата тя иска толкова много да се промени, а защото това се налага конюнктурно от самия факт, че България стана член на Европейския съюз. Но промените тепърва предстоят".

Емигрантството по икономически причини често е несъстоятелно и неестествено за човека. Един човек трябва да е там, където може да добави стойност за обществото, в което живее, сподели събеседникът.

"Америка винаги е била една каубойска държава, където оцеляването е дълбоко заложено на библейско ниво. Тя винаги е била по-толерантна към бизнеса като такъв. Wall Street беше непрекъснато доказване - 20 часа работа, доказване, че заслужаваш да бъдеш там. Защото ако ти не стават, на вратата чакат 180 - 200 - 1000 човека, които да застанат на твоята позиция. Wall Street беше една постоянна борба за професионалното и лично изграждане на характера на всеки един, който е попаднал в тази (меко казано) месомелачка. Това не само ми помогна да управлявам компаниите си, но и да ги създам. Америка не само е способна да вземе, но и да даде".

Ако човек си постави цел, към която да се стреми, стресът по-лесно се преодолява, сподели гостът. "Стресът има и позитивна страна и човек трябва да се научи да се фокусира върху красивите страни не стреса". 

Защо "не човек си намира работа, а работата си намира човека"? Защо "кризите трябва да се третират с уважение"?