Плащането в брой е форма на свобода

Георги Маринов, изпълнителен директор на Изипей АД, 11.12.2017

21:30 | 11 декември 2017
Георги Маринов, изпълнителен директор на Изипей АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Маринов, изпълнителен директор на Изипей АД. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

85% от плащанията все още се извършват в брой на каса. Голяма е групата от хора, която поръчва онлайн и плаща онлайн. Но много по-голяма е групата, която поръчва онлайн и плаща в брой. Това коментира изпълнителният директор на Изипей АД Георги Маринов в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Плащането в брой реално е форма на свобода. Най-големият фактор при плащането в брой е анонимността. Затова и криптовалутите са голям хит“.

По думите му хората продължават да търсят конфиденциалност.

„Плащането електронно е пълно разкриване кой си, що си, защо плащаш, по какъв повод и т.н. Когато все повече институции, инстанции – добросъвестни и недобросъвестни, имат достъп до тази информация, толкова повече ти предпочиташ да запазиш все пак някакъв личен периметър“.

Според него парите в брой са личен периметър, който запазва някаква анонимност.

„Затова хората неволно и инстинктивно, при това разкриване, което се случва все повече, предпочитат парите в брой“.

Маринов смята, че криптовалутите и парите в брой придават анонимност, която хората търсят и която все повече започва да им се губи.

„А и същевременно те нямат доверие в обществото като цяло“.

Той обясни, че електронните пари са златни при хиляди операции, които изискват бързина.

„Когато се разменят големи суми и това трябва да стане за секунди, електронните пари нямат алтернатива. Тогава са и евтини, и изгодни“.

Кога обаче плащането в брой е по-изгодно?

„При дребни суми инфраструктурата, която трябва да съществува, за да платите една вафла електронно, съдържа поне няколко участника. Всеки от тях има разходи и те трябва да се платят. И това влиза в цената на вафлата“.