Новостите при кандидатстване по мярка 4.2

Емил Дърев, управител на консултантската фирма „Вока Консулт“, Бизнес среща, 05.12.2017

21:00 | 5 декември 2017
Емил Дърев, управител на консултантската фирма „Вока Консулт". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Емил Дърев, управител на консултантската фирма „Вока Консулт". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мярка 4.2 по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) е предназначена предимно за преработвателите на земеделски суровини. Производителите също могат да участват като кандидати да преработват своите суровини. Това каза Емил Дърев, управител на консултантската фирма „Вока Консулт“, в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръсетва.

„За микро-, малки и средни предприятия субсидията е 50%, а за големи предприятия субсидията е 40%. На практика субсидията се плаща след извършване на инвестицията. Така че е много важно кандидатът да си осигури предварително целия ресурс, да направи инвестицията и после да си получи субсидията“.

По думите му тази мярка е ограничена секторно.

„На пракитка поради приоритетите, които са определени от Министерството на земеделието, храните и водите, няколко основни сектора се класират – преработка на мляко и производство на млечни продукти, преработка на месо и производство на месни продукти, преработка на плодове и зеленчуци, преработка на етеричномаслени култури и преработка на пчелен мед. Това са секторите с приоритет и на практика те имат единствено шанс да бъдат класирани на база критериите за избор“.

Той посочи, че допълнителните сектори, които са допустими, но на практика нямат шанс, са преработка на зърнени култури, извличане на растителни масла и производство на фураж.

Кои са новостите в мярката?