Където има проблем, има и бизнес

Борис Колев, предприемач, Бизнес среща, 04.12.2017

23:00 | 4 декември 2017
Обновен: 11:56 | 5 декември 2017
Борис Колев, предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Борис Колев, предприемач. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато някъде се появи голям проблем, е много вероятно там да се създаде бизнес. Това коментира предприемачът Борис Колев в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

„Във всяко едно от нещата, които правя, търся иновативност, търся това, което да е първо в България“.

По думите му всички компании, в които е участвал или е създавал, не са били финансирани от инвеститори.

„Никога не сме търсили и не сме имали финансиране. Всеки един бизнес е бил, както сега популярно го наричат, bootstrap. Компаниите ни се развиваха чрез услуги, продукти, клиенти и продажби“, сподели предприемачът.

„Когато измислим нова идея, първо отиваме при клиентите и ги питаме дали им харесва и дали са готови да плащат за това нещо. Най-често, когато се появят определен брой клиенти, които са готови да платят, тогава решаваме да стартираме. Това е доста по-успешно, отколкото да се мъчиш с идея, преди всъщност да си стигнал до пазара“.

Що се отнася до социалната отговорност на компаниите, Колев изрази мнение, че социалната стратегия трябва да започне със служителите.

„Когато имаш едни доволни, мотивирани и щастливи служители, тогава може да погледнеш навън и да финансираш каузи“, смята той.

„Намерихме начин помагайки на обществото, малките компании да растат. Когато помагаме на фондации и каузи, дори когато сме още малки, те ни помагат да пораснем. Това се оказа изключително печеливша стратегия за растеж на малък бизнес“.

Колев посъветва младите хора по следния начин:

„Най-добрият учител е това да не успееш. Да пробват. Най-лошото нещо, което може да се случи, е известно време да останат без работа. Няма какво да изгуби един млад човек“.

Как да превърнем една кауза в бизнес? Какво представлява проектът Nutrigen? Как той ще помогне на здравеопазването? Какви трудности среща екипът при неговото разпространение?