Да бъдеш човек на честта се отплаща

Мария Шишкова в Бизнес среща, 30.11.2017

21:00 | 30 ноември 2017
Автор: Кирил Петков
Мария Шишкова, управляващ съдружник в Aims Human Capital Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Мария Шишкова, управляващ съдружник в Aims Human Capital Bulgaria. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Днес все повече се осъзнава важността на хората в бизнеса. Те винаги са били важни, но сега динамиката на бизнеса налага това вече да се гледа на кадрите с друг поглед. Това каза Мария Шишкова, управляващ съдружник в Aims Human Capital Bulgaria, в предаването "Бизнес среща" на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Таня Кръстева. 

"Човек да се влияе от старите ценности, да е човек на честта, човек на дадената дума, в крайна сметка се отплаща и аз съм много щастлива от извървяния от мен път до днес". 

На въпроса какви са основните качества, които трябва да притежава един лидер на високо ниво събеседничката каза, че те могат да бъдат различни за различните организации и са обвързани с тясната професионална роля, но "нещото, което става все по-важно и универсално е умението да влияеш на хората, да ги разбираш и да постигаш задачи в непредвидима среда. Умението да мотивираш другите и себе си, умението да достигаш бързо до различни типове хора, като професионални нагласи, да говориш в този смисъл различни езици, да можеш да виждаш, както в детайли картината, така и да можеш да се изтеглиш и да погледнеш целия пейзаж - това са по-особени умения".

Вродени или придобити са качествата, присъщи на добрия лидер? Колко време е нужно да се подобрят лидерските ни умения?