Европейско финансиране за ефективно използване на ресурсите

Теодора Овчарова, изп. директор на ЕЛАНА Инвестмънт, Бизнес среща, 29.11.2017

21:00 | 29 ноември 2017
Обновен: 22:19 | 29 ноември 2017
Теодора Овчарова, изпълнителен директор на ЕЛАНА Инвестмънт и член на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски програми. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Теодора Овчарова, изпълнителен директор на ЕЛАНА Инвестмънт и член на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски програми. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Процедура "Подкрепа за пилотни и демонстрационни инициативи за ефективно използване на ресурсите“ е нова и се опитва да съчетае в себе си доста амбициозни цели на ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Това каза Теодора Овчарова, изпълнителен директор на ЕЛАНА Инвестмънт и член на УС на Българската асоциация на консултантите по европейски програми (БАКЕП) в ефира на „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръсетва.

Овчарова посочи, че по данни на Евростат българската икономика е на последно място в Европа по ефективност на ресурсите

„Процедурата трябва да успее да се пребори с ниската ресурсна ефективност на икономиката като цяло“.

По думите ѝ целта на тази процедура е да внедрят иновативни за България технологии, които да подобрят тази ресурсна ефективност и да доведат по-успешно използване на ресурсите и по-малко отпадъци.

„Тази процедура ще подкрепи както дейности, които са свързани с намаляване на отпадъците, така и за вземане на мерки за тяхното ефективно включване отново в производствения процес“.

Овчарова обясни, че процедурата е насочена към микро, малки и средни компании.

„Големите са изключени от нея, тъй като се счита, че те могат да финансират този тип инвестиции“.