Образованието трябва да е насочено повече към компетентности, отколкото към знания

Юрий Анджекарски, Сдружение „Професионален форум за образование“, Бизнес среща, 27.11.2017

21:30 | 27 ноември 2017
Юрий Анджекарски, Сдружение „Професионален форум за образование“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Юрий Анджекарски, Сдружение „Професионален форум за образование“. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Пълноценната иновация в образованието предполага по-цялостна промяна на образователната среда и на взаимоотношенията между учителите и учениците, промяна в целите на образованието. Това коментира управителят на верига книжарници „Образователен форум“ и председател на Сдружение „Професионален форум за образование“ Юрий Анджекарски в предаването „Бизнес среща“ с водещ Таня Кръстева.

По думите му в момента образованието е насочено повече към знания, отколкото към компетентности.

„Компетентността е свързана с вътрешната мотивация, затова може би трябва да тръгнем от човешките интереси. Тогава ще видим, че учебният план съществено се различава от структурата на правителството“.

Според него трябва да се даде пространство и време за развитие на всеки млад човек, на всяка личност.

„Промяната, която така или иначе ще трябва да започнем, е свързана с правото на детето на непрекъснат информационен и комуникационен достъп. Този достъп ще преобърне педагогическото съдържание и неговия смисъл“.

Анджекарски смята, че всяка информация, достъпна в google и другите търсачки, трябва да се използва от учениците, а учителите съответно трябва да добавят стойност към тази информация.

„Голяма част от хората имат проблеми с гнева и агресията. А агресията е свързана до голяма степен със самата система, защото ние упражняваме известно информационно насилие върху децата“.

Непожеланата информация е като непожеланата храна, добави още той.