Илон Мъск планира да пусне Starlink на борсата през следващите години

Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 29.09.2020

10:47 | 29 септември 2020
Обновен: 11:57 | 29 септември 2020
Автор: Хюлия Айваз

Космическата компания SpaceX на основателя на Tesla Илон Мъск възнамерява да пусне своето интернет подразделение Starlink на борсата през следващите години. Предпоставката за това е стабилен ръст на продажбите. Това заяви Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт", с водещ Христо Николов. 

По думите му SpaceX планира да разшири своя спътников бизнес Starlink, за да може да предлага широколентов интернет в търговската мрежа до края на 2020 г.

"Мъск определи през миналата година Starlink като важен нов източник на приходи за SpaceX. Членът на борда на SpaceX Гуин Шотуел пък заяви, че евентуалното отделяне на интернет подразделението като подготовка за листване може да се случи още през февруари".

Попов отбеляза, че в свят, разделен между дигиталните пророци и отричащите технологиите (и 5G) хора, милиардерите Илон Мъск и Джеф Безос се опитват да запълнят празнината.

"Двамата предприемачи поотделно се стремят да изстрелят хиляди малки сателити, които да обикалят земното кълбо в така наречената нискоземна орбита (LEO). Техният план е да предложат висококачествено покритие с интернет за клиенти като правителства, минни компании и морски конгломерати, както и да предоставят интернет свързаност на региони, които са твърде отдалечени или бедни, за да инсталират линии на земята. Стартовите разходи са в обем на милиарди долари". 

Целия технологичен коментар вижте във видеото.