Бивш инженер на Google е осъден на 18 месеца затвор заради кражба на търговска тайна

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 05.08.2020

11:33 | 5 август 2020
Обновен: 12:01 | 5 август 2020
Автор: Николета Рилска

Американски съдия осъди бившия инженер на Google Антъни Левандовски на 18 месеца затвор за кражба на търговска тайна от интернет гиганта, свързана с автономните коли. Това се е случило само месеци, преди той да оглави конкурентно звено в Uber Technologies. Повече по темата разказа Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов

“Окръжният съдият Уилям Алсъп в Сан Франциско заяви, че Левандовски, който беше осъден във вторник след мартенско споразумение, може да влезе в ареста, след като пандемията на Covid-19 отшуми”, посочи Кирилова.

“75-годишният съдия, който участва в съдебни спорове в Силициевата долина от близо пет десетилетия, определи присъдата на Левандовски като най-голямото престъпление с кражба на търговска тайна, което е виждал.

“Прокурорите поискаха присъда от 27 месеца затвор”, каза още редакторът. Тя посочи, че Левандовски е поискал да излежи една година в дома си в окръг Марин, “тъй като пристъпите му на пневмония през последните години биха го направили по-уязвим към новия коронавирус, докато е в затвора”. 

“Левандовски е прехвърлил на своя личен лаптоп над 14 хил. файла от стария си работодател, включително схеми за разработка и дизайн на продукти, преди да напусне компанията и докато е преговарял сделката си с Uber, където за кратко ръководи нейното звено за автономни коли”, разказа Кирилова.

Тя припомни, че Uber уволни Левандовски през 2017 г., а след това сключи уреди съдебния иск с Alphabet за злоупотребата с търговски тайни.

“Въпреки това спорът между компаниите продължава. Левандовски подаде молба за защита от фалит през март, защото дължи 179 млн. долара на Google за действията си преди напускането му през януари 2016 г.”.

Вижте целия разговор във видео материала.

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.