Акциите в Европа са близо до нов рекорд

Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, "В развитие", 30.08.2021

16:01 | 30 август 2021
Обновен: 16:21 | 30 август 2021
Автор: Александра Попова

Европейските акции и американските фючърси са стабилни, а инвеститорите претеглят по-плахите коментари за свиване на стимулите от американския федерален резерв. Акцииите в Европа са близо до нов рекорд. Това заяви пазарният анализатор Анджела Фелисиано, Bloomberg Лондон, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Индексът Stoxx 600 започна сесията на зелено, воден от технологичните и химическите компании, както и от производителите на автомобили след края на срещата в Джаксън хол. Днес пазарите в Лондон са затворени заради днешния официален празник".

Пренасяме се на Уолстрийт, където договорите по S&P 500 и технологичният Nasdaq 100 се тръгуват без големи изменения. Доходността по 10-годишните американски облигации се колебае около 1,3%, а доларът остава стабилен след петъчния спад, който беше най-големият от май насам, добави още пазарният коментатор. 

От думите на госта стана ясно, че суровинните компании следят внимателно урагана Айда.

"Фючърсите на бензина в САЩ скочиха след като бурята достигна бреговете на Луизиана. Съоръженията за добив на нефт и газ, рафинерии и тръбопроводи и пристанища бяха затворени. Петролът леко поевтиня след като изглежда, че по местните рафинерии няма големи поражения. Междувременно страните от ОПЕК + ще се срещнат утре, за да обсъдят производството".

На други пазари, златото спря ръста си след като достигна 3-седмичен връх. Биткойн се колебае около $48,000, коментира Анджела Фелисиано.

"По отношение на предстоящите новини американският доклад на трудовия пазар ще излезе в петък, но преди това в сряда очакваме доклада за производствената активност в Еврозоната", добави още пазарният анализатор.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото.