Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Даниел Дончев: Пазарите и инфлацията постепенно ще се нормализират

Даниел Дончев, изпълнителен директор на „Експат Асет Мениджмънт“, „Светът е бизнес“, 21.06.2021 г.

21:00 | 21 юни 2021
Обновен: 13:50 | 22 юни 2021
Автор: Петър Стоянов

В следващите 6-12 месеца най-вероятно ръстовете на пазарите на акции ще продължат, но темповете ще бъдат доста по-ниски. Очакванията на инвеститорите трябва да бъдат по-нормализирани, а не за повторение на един от най-добрите в исторически план периоди. Това коментира Даниел Дончев, изпълнителен директор на „Експат Асет Мениджмънт“ в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

В разговора в студиото на Bloomberg TV Bulgaria експертът коментира подробно цените на суровините, петрола, златото, крипто и, разбира се, инфлацията.

Суровините са най-горещият актив в момента. Заради много сериозния скок в стойността им в последните месеци, Китай пусна на пазара количества от държавния си резерв на метали с цел да успокои цените.

„Пазарът реагира веднага със спадове от няколко процента на няколко от суровините. Но в дългосрочен период не е ясно дали това ще е успешна стратегия“, посочва Дончев.

Специалистът напомня, че подобен ход от страна на китайската държава е имало в сходна ситуация през 2005-2006 г, но след това е последвал нов ръст в цените, защото тези резерви всъщност не са достатъчно голям пазарен играч, за да повлияят дългосрочно. Точно затова той очаква фундаментът, който стои зад бума в цените, да надделее.

Цените на суровините и петрола са основни компоненти на инфлацията и ние наблюдаваме доста по-високи стойности на нарастването ѝ, отколкото сме свикнали през последните години. Базовият ефект от спирането на икономиката по времето на локдауна, бавното връщане на служителите в определени индустрии (част от компаниите се опитват да компенсират този ефект с малко по-високи заплати) и други фактори също влияят на инфлацията по естествен начин.

„Сега се получават много сериозни ръстове, които са по-скоро може би еднократни, защото не очакваме инфлацията да се задържи на тези нива... Очакваме цените постепенно да се нормализират и да се върнат в диапазон, в който искат и централните банки да бъдат. Тяхната цел е някъде около 2% годишен ръст на инфлацията.“

В тази връзка Дончев посочи, че някои суровини, като медта, дървесината и някои селскостопански стоки вече стигнаха пика си и тръгнаха надолу.

Крипто пазарът пък е олицетворение на голямата ликвидност, която има в системата, смята изпълнителният директор на „Експат Асет Мениджмънт“. Когато една централна банка поставя някакво ниво на лихвените проценти, тя отчита цялостната икономика, тоест тя не може да сложи различни лихвени проценти за един сектор или за друг.

„Има сектори, които са в изключително силен растеж, прегряти, които имат нужда от по-висока лихва, а има и такива, които са на дъното. Това доведе тези ниски лихви и тази изключително висока ликвидност, които дават възможност на все повече спекуланти, т.е. хора, които не са инвеститори, да опитват да изкарват бързи пари и да инвестират като най-добър пример в криптовалути.“

Дали обаче инвестициите в суровини са по-добра защита, отколкото тези в акции? Дали Фед всъщност смята да вдигне лихвите два пъти до следващата година или всъщност е прекалено рано да се коментира подобен ход преди приключването на програмата по обратно изкупуване на ДКЦ и активи, обезпечени с ипотеки? Защо финансовият апокалипсис няма да се случи? Вижте задълбочения анализ на Даниел Дончев и Ивайло Лаков във видеото.

Повече полезно съдържание от „Светът е бизнес“ можете да откриете тук.