Петролът удължава спада в цените заради по-силния долар

Фючърсните прогнози продължават да бъдат стабилни

08:24 | 18 юни 2021
Обновен: 10:33 | 18 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът падна под 71 долара за барел след най-големия спад от четири седмици насам, докато търговците претегляха перспективите за по-силен долар спрямо нарастващото търсене, съобщи Bloomberg.

West Texas Intermediate беше с 0.8% по-нисък, след като в четвъртък потъна с 1.5% на фона на широкото разпродаване на стоки от мед до злато. Загубите в суровините последваха сигнала на Федералния резерв в средата на седмицата, че след време ще прекрати политиките, въведени за спасяване на американската икономика от пандемията. Това помогна на долара, но така пострада привлекателността на стоките, коиото са оценяни във валутата.

Въпреки отстъплението, бенчмаркът в САЩ е само малко по-нисък тази седмица, подкрепен от признаци на стабилно потребление и намаляващи запаси. С пускането на коронавирусните ваксини, които повишават мобилността, особено в САЩ, Европа и Китай, оптимизмът относно перспективите се отразява във все още бичия модел на ценообразуване.

През 2021 г. петролът увеличи цената си заради нарастващото търсене, съчетано с все още ограничено предлагане от OPEC+. Тази комбинация затегна световния пазар с бързи темпове, подтиквайки търговците и банките, включително Citigroup Inc., да прогнозират по-нататъшни печалби през втората половина.

Движение на

„Основната възходяща картина за петрола остава реална“, каза Джефри Халей, старши пазарен анализатор за Азиатско-Тихоокеанския регион в Oanda, който подчерта, че фючърсните криви продължават да бъдат стабилни. „По-дългосрочните играчи трябва да използват този спад и всички други краткосрочни скокове днес, за да се запасят с петрол, заради все още много положителната средносрочна перспектива“, каза той.

Цени:

WTI за доставка през юли беше с 0.8% по-ниско при 70.45 долара за барел на Нюйоркската стокова борса в 12:01 ч. в Сингапур.
Фючърсите са загубили 0.7% тази седмица, като това е първият спад от четири седмици.
Brent за сетълмент през август падна с 0.9% до 72.42 долара за барел на борсата ICE Futures Europe.

Инвеститорите също проследяват ситуацията в Иран. Разговорите между Техеран и световните сили за възобновяване на ядреното споразумение и потенциално позволяване на възобновяване на официалните потоци на суров петрол тепърва трябва да преодолеят оставащите различия. В Иран гласуват в петък на президентски избори, за да изберат заместник на Хасан Рухани, който помогна да се сключи първоначалната сделка през 2015 г.