Цените на петрола спаднаха след нива от $70 за барел

Перспективите за петрола все още остават положителни, като OPEC+ изглежда контролира цените на суровината

08:29 | 7 юни 2021
Обновен: 08:41 | 7 юни 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се понижиха, след като достигнаха 70 долара за барел за първи път от октомври 2018 г. насам, с края на инерцията, породена от признаците за затягане на пазара, предаде Bloomberg.

Фючърсите паднаха с 0.3% в Ню Йорк, след като поскъпнаха с 0.6% по-рано след втори пореден седмичен ръст. 


Доларът поскъпна, правейки стоките, oценени във валутата, по-малко привлекателни. Перспективите за петрола все още остават положителни, като един от основните търговци Vitol Group казва, че OPEC+ изглежда контролира цените на суровината.

Силното възстановяване от пандемията в САЩ, Китай и Европа доведе до повишаване на цените с повече от 40% тази година, въпреки че завръщането на Covid-19 в Азия напомня, че възстановяването ще бъде неравномерно.

Цените на

Междувременно руският гигант "Роснефт" предупреди за предстоящ недостиг на предлагането, тъй като световните производители насочват все повече средства към "прибързан" енергиен преход.


„Фокусът остава върху търсенето, като данните за трафика предполагат, че летният сезон на пътувания трябва да бъде положителен“, каза Даниел Хайнс, старши стратег по суровини в Australia and New Zealand Banking Group Ltd.

 • West Texas Intermediate за доставка през юли поевтиня с 0.3% до 69.43 долара за барел на Нюйоркската стокова борса в 10:36 ч. сингапурско време, след като се повиши с 1.2% в петък.
        
 ◦ Фючърсите се повишиха с 5% миналата седмица, най-много от средата на април.
     
 • Брент за сетълмент през август загуби 0.4% до 71.62 долара на борсата ICE Futures Europe, след като се повиши с 0.8% през предходната сесия.
     
 • Индексът Bloomberg Dollar Spot беше с 0.1% по-висок.

Спадът в сондажите и добива в САЩ улеснява действията на OPEC+ за управление на пазарите, каза Майк Мюлер, ръководител на Vitol в Азия, на конференция в неделя. Като се има предвид забавянето на преговорите между Техеран и световните сили за възобновяване на ядрената сделка, е по-малко вероятно повече ирански суровини да се появят на пазара преди четвъртото тримесечие, добави той.