Акциите поскъпват, а облигациите са обект на разпродажби заради стимулите

Юън Потс, пазарен анализатор, Bloomberg Лондон, В развитие, 25.02.2021

14:42 | 25 февруари 2021
Обновен: 14:42 | 25 февруари 2021
Автор: Димитър Баларев

Акциите поскъпват, а облигациите са обект на разпродажба в рамките на днешната търговия. Тенденцията е предизвикана от перспективите за по-силно от очакваното възстановяване вследствие на фискалните и паричните стимули. Това заяви Юън Потс, пазарен анализатор, Bloomberg Лондон, "В развитие", с водещ Делян Петришки.

"Европейските акции поскъпват с бързи темпове, като книжата на технологичните и минодобивните компании се представят най-добре."

По думите на Потс днешният ръст в стойността на ценните книжа е подкрепен от перспективата за продължаване на мерките за облекчаване na икономическите последици от пандемията от страна на Федералния резерв, съчетани с масивна фискална помощ.

"Тази седмица американските централни банкери увериха, че политиката ще бъде продължена", подчерта пазарният анализатор

"Малко след началото на сесията в Европа повечето основни пазари са на зелена територията, като испанският IBEX се повишава с 0,7%, а AEX в Нидерландия записва ръст от 0,5% - двата от най-добре представящите се индекса".

От коментара на Потс стана ясно, че цените на книжата на Anglo American достигат почти 10-годишен връх, след като минодобивната компания отчете финансови резултати, които надвишават очакванията.

Целия пазарен коментар може да видите във видеото